در سراسر دنیا مراسم های تدفین و کفن و دفنی وجود دارد که به دلیل آداب و رسوم و فرهنگ متفاوت آن قوم و قبیله، عجیب و غریب و گاهی حتی ترسناک به نظر میرسند. همانطور که مسلمانان بر اساس دین و شرع درگذشتگان خود را طی مراسم بسیاری ویژه ای به خاک می سپارند و پس از آن اقدام به برگزاری مراسم ترحیم در مسجد مانند مسجد قبا مشهد یا سایر مساجد می نماید، در سایر ادیان و مذاهب نیز، ادای احترام به متوفی وجود دارد. در این مقاله، به بررسی برخی از عجیب ترین تدفینها در سراسر دنیا خواهیم پرداخت.
تدفین در آسمان - تبت و مغولستان
در تبت و برخی قوم های نوادگان مغول، مراسم تدفین به شکلی عجیب و غیرمتعارف انجام می شود. در این رسم به نام "تدفین آسمانی"، بدن مرده را به قطعات کوچک تقسیم کرده و سپس برای پرندگان خوار لاشخور و مردارخوار می گذارند. این امر نشانگر بازگشت روح به طبیعت و چرخه زندگی می باشد. در مغولستان این شکل تدفین بسیارمقدس است و برای پادشاهان، مقامات برتر روحانی و معشوقه های پادشاهان انجام میشود. این مراسم تدفین بسیار شاد است، خانواده و بازماندگان فرد فوت شده برای بالا رفتن روح جسد شادی میکنند. در مراسم تدفین موسیقی های سنتی شاد نواحته میشود و شرکت کنندگان در این مراسم لباسهای رنگی و زیبا میپوشند.
تدفین در درخت - قبایل Toraja در اندونزی
در فرهنگ قبایل Toraja، مردم مرده را در کفن هایی منحصر به فرد که به شکل قایق هستند دفن می کنند. این کفن ها سپس در شکاف های طبیعی درختان یا در برخی موارد در درختانی که برای این منظور کاشته شده اند، نصب می شوند. این درخت ها بسیار بزرگ هستند و در داخل آن حفره های بزرگی به سمت زمین وجود دارد. فردی که در این قبیله فوت میشود برای یک مدت طولانی چند ماهه در خانواده ی خود میماند، در این مدت بهترین لباس ها و آرایش را بر روی مرده انجام میدهند. سپس او را محکم کفن پیچ میکنند و طی یک مراسم گرامیداشت جسد را داخل درخت قرار میدهند و روی آن را با تخته های چوب مسدود میکنند. در بین مردم toraja این باور وجود دارد که واسپاری مرده هایشان به طبیعت نزدیکی به خداست.
ساتی – زنده سوزاندن زن های بیوه کنار همسرانشان
در قبیله ای در هند مردمانی هستند که باور داشتند زنان بیوه ی مردانی که مرده اند باید با آن ها سوزانده شوند. به این رسم عجیب و ترسناک ساتی میگفتند. قدمت این مراسم ها به 510 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد اما تا دهه 70 میلادی ادامه داشت. آخرین بار همسر 18 ساله ی یک مرد هندی با او سوزانده شد. هر چند گفته می شود این خود سوزی کاملا داوطلبانه بوده است اما بعد از موجی از فعالان حقوق بشر در شکایت از رسوم این قبیله شکل گرفت و آن را غیر قانونی کردند. ساتی از کلمه ی ساتیپراتا به معنی "زنان پرهیزگار" گرفته شده است.
رسم عجیب پختن مردگان در منطقه Menyamya
در گذشته منطقه ی menyamya در کشور پاپوآ گینه نو مردگان خود را در هیزم میپختند، سپس با استفاده از شاخه های درخت بامبو آن ها را به هر مدلی که میخواستند شکل میدادند و بر سر در ورودی شهر، اقامتگاه ها و منازل خود میگذاشتند. به نحوی با آن ها زندگی میکردند. در این رسم اجساد سوزانده نمی شدند آن ها را سرخ میکردند. این رسم، که به عنوان "Endocannibalism" شناخته میشود، قدیمی است و امروزه دیگر انجام نمی شود.
تدفین در ستون های سنگی - فیلیپین
در برخی از جوامع فیلیپین، مردم مرده را در ستون های سنگی منحصر به فردی که در کنار رودخانه ها ساخته شده اند، دفن می کنند. این ستون های سنگی، به عنوان دیوارهای مقبره یا "Lumiang" شناخته شده اند.
تدفین در زیر زمین - ایتالیا
در سیسیلی، ایتالیا، مردم مرده را در زیر زمین دفن می کنند. این مقبره ها، که به نام "کاتاکومب های سیسیلی" شناخته می شوند، حاوی بدن های خشک شده یا بالسام شده ای هستند که به طور عمودی نگه داشته می شوند. این کاتاکومب ها مجموعه ای از زیر زمین ها و غار ها هستند و برخی از اجساد خشک شده و مومیایی شده در آن ها به زمان روم باستان برمی گردد. بیشترین میزان کاتاکومب های سیسیلی در شهر پالرمو وجود دارند. این محلها در طی قرن ها، به عنوان محل دفن برای افراد معروف، اعضای قشر اجتماعی برجسته، رهبران کلیسا و بعضی مردگان عادی استفاده میشدند.
تدفین در دریا - قوم بادجائو در مالزی
بادجائو، یک قوم دریانورد مالزی، مردم مرده را در قبرستان های دریایی خود دفن میکنند. این قبرستان ها عمدتاً از ساختارهای سنگی ساخته شده بر روی صخره های دریا تشکیل شده اند. این ساختمانها شبیه به تالارهای کوچکی هستند که در آنها جسد افراد مرده قرار میگیرد. این روش تدفین دریایی به بادجائوها اجازه میدهد تا مردگان خود را به آب دریا واگذار کنند آن ها به طور سنتی باور دارند که این فرآیند روح مرده را به سوی دنیای بعدی همراهی میکند.
سخن پایانی
رسوم و آیین های تدفین در سراسر دنیا متنوع و گسترده هستند و اغلب با اعتقادات فرهنگی و مذهبی مردم آن منطقه مرتبط اند. از "تدفین آسمانی" در تبت و مغولستان تا "تدفین در درخت" در اندونزی، این آیین های مرگ و مراسم تدفین عمیقاً بر روابط ما با مرگ، زندگی پس از مرگ و چرخه حیات تأثیر می گذارند. برخی از این رسوم ممکن است برای ما غریب به نظر برسند، اما آنها بخشی از چندگانه سازی فرهنگی و تنوع انسانی در سراسر دنیا هستند. شما نیز اگر تجربه مشابه و یا نظری دارید می توانید در بخش دیدگاه ها، آن را با ما و سایر مخاطبین تشریفات مشهد در میان بگذارید.